Добре дошли на сайта за безопасност на храните!

НОВИНИ ОТ ОБЛАСТТА НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ХРАНИТЕВзрив от листериоза в Испания

Печено, охладено свинско досега повали повече от 150 човека в Испания съобщи Испанската Агенция по Безопасност на Храните и Храненето (ИАБХХ).

Епидемията избухнала в Андалузия, но засегнати са още и Мадрид, Каталуния, Астуриас, Естремадура и Арагон. Всяка година в Испания се регистрират поне 300 случаи на листериоза. При тази епидемия досега са били приети в болница близо 50 човека, като жена на 90 години е починала.

Охладеното изпечено месо е производство на фирмата "Magrudis SL" от Севиля и е дистрибутирано практически във всички райони на страната.

Листериозата е опасно инфекциозно заболяване причинявано от бактерията Listeria monocytogenes, която има способността да се развива в различни храни, особено в месото.

Сериозен проблем при листериозата е инкубационния период на заболяването, който е около 70 дни от момента на заразяване. През това време консумиралият храната не знае, че е заразен. Симптомите на листериозата избухват внезапно: гадене, повръщане, упорита температура,  мускулни болки, главоболие и схващане на врата.

Най-опасна листериозата е за бременните и възрастните хора, които трудно понасят последствията от инфекцията.

Списание „Food Safety News”, 22 Август 2019 г.


Притеснително високи нива на акриламид в храни, засече "Европейската потребителска организация".

Тя е изследвала над 500 хранителни продукта - чипсове, бисквити, снаксове, кафе и зърнени закуски. В 1/3 от проверените бисквити нормите за акриламид се превишават или са точно на горната граница. А уж по-здравословните заместители на картофения чипс - пържени моркови, цвекло или пащърнак, съдържали два пъти повече акриламид от картофения чипс!?

Акриламидът е канцерогенен замърсител, който се получава при термична обработка на твърде висока температура, най-вече при пържене. Затова „Европейската потребителска организация” призова Еврокомисията за по-строг контрол в хранителните продукти и за понижаване на максимално допустимите норми на акриламид.

"Важен е и въпросът за температурата и качеството на мазнината, която се използва, защото при пърженето знаем, че над 180 градуса започва отделянето на диоксиди и ако самата мазнина не е чиста и добре поддържана, вероятността да се получи двоен ефект е голяма - и диоксиди и акриламид", заяви главният готвач Жоро Иванов.

От 2018 година в ЕС е в сила регламент, според който задължително се следи нивото на акриламид в редица храни - картофи и продуктите, произведени от тях, кафе на зърна и неговите заместители, хляб, солени и сладки бисквити.

Новините на „Нова ТВ" Март 2019 г.


Eвропейската Агенция по Безопасност на Храните (ЕАБХ) потвърди, че присъствието на акриламид в храната увеличава риска от развитие на рак!

Акриламидът е съединение, което естествено се образува по време на термичната обработка при висока температура на храни съдържащи нишесте. Резултатите от проучването върху животни сочат, че съединението е както генотоксично, така и канцерогенно, защото уврежда ДНК и отключва развитието на ракови клетки. Възможните други неблагоприятни ефекти от поглъщането на Акриламид са върху нервната система, пред и след родилното развитие и мъжката репродуктивност. В това отношение, най-чувствителни са децата, поради по-малкото си тегло.

Пържените картофи, кафето, бисквитите, кракерите, хляба и различни хлебни и тестени изделия са основните храни, в които с образува Акриламид, следствие термичното обработване на тези храни в процеса на пържене, готвене или печене. Промяна в съдържанието, начина на съхранение и термична обработка на такива храни могат да влияят благоприятно върху образуването на Акриламид в храните и да намалят опасностите свързани с неговото образуване за потребителите.

ЕАБХ, 04 Юни 2015 г.


Салмонелата - основен причинител на хранителни отравяния в ЕС!

От 2008 до 2013 г. в ЕС са извършени 215 „спешни проучвания” на установени хранителни и водни отравяния, като 63% от случаите са били свързани със салмонелоза. Оказва се, че в 34% (най-голям дял) от случаите причината е била замърсен зеленчук. В 28% от случаите инфекцията е имала международен размер, включващ най-малко две страни. Въвеждането в експлоатация през 2010 г. на системата за международно събиране и обработка на сведения за хранителни и водни отравяния в Съюза е подобрила рязко междудържавния обмен на такива данни между страните членки и предприемането на своевременни, адекватни мерки за тяхното ограничаване.

Списание „Eurosurveillance”, Том 20, Брой 25, 25 Юни 2015 г.


Най-честите замърсители в храните във Великобритания са пестицидите и салмонелата

Според публикувани последни данни на британската референтна лаборатория за химикали в храните, най-честите замърсители в храните са били пестициди – в близо 14%, салмонела в 11% и микотоксини в 7% от случаите.

Сред първите 10 самостоятелни замърсители начело са микробните причинители в 25% от случаите. В тази група влизат и замърсяванията с Листерия, ветеринарни продукти и неразрешени хранителни оцветители.

Особено важно място сред замърсителите заемат микотоксините (потенциално карциногенни токсини), които особено много се развиват при горещо и влажно време.

Сред храни с най-голям риск от заразяване са рибата, месото, млечните продукти, ядките, вината и тестените изделия. Конкретно заразяване със салмонела беше установено в индийски сусам, наличие на ветеринарни лекарства в малайзийски скариди и наличие на пестициди в турски лимони.

Списание „Food Safety Watch Юли 2015 г.


Хранителните измами застрашават безопасността на храни и потребители

Идентифицирането на измамите и другите хранителни опасности по хранителната верига е ключов момент от безопасността на потребителите. Като съществена част от безопасността на храните, идентифицирането на видовете опасности застрашаващи храните спомага за предотвратяване и опазване доброто име на производителите и здравето на потребителите. Долната диаграма показва разпределението на различните видове опасности застрашили храните по света за период от 3 години: от 2015 до 2018 г.

Измами и хранителни опасности

Списание „Food quality and safety" Април 2018 г.


Неспазването на изискванията за маркиране на алергените в храните може да доведе до смъртни случаи!

Както може да се види от предишната ни публикация, възможността от попадане на алергени в храните е втората по разпространение хранителна опасност по света! Във Великобритания наскоро бяха осъдени съответно на 3 и 2 години затвор собственика и управителя на индийски ресторант в Хайндбърн, който продал на клиенти храна за вкъщи без да ги извести и информира надлежно, че в храната са вложени и мляни фъстъци. Поради тази причина 15 годишната им дъщеря яла от храната и следствие на получения анафилактичен шок починала, преди лекарите да могат да я спасят. Момичето страдало от алергия към фъстъците и починало следствие поглъщането на алергена установили съдебните медици. Причината за трагедията се дължи на неспазването от страна на собственика и управителя на ресторанта на изискването за информиране на потребителите за алергени съдържащи се в храната и в грубо нарушаване изискванията на системата за безопасност на храните в обекта.

И родителите на починалото момиче и регулаторния орган изразили надежда, че този случай ще засили вниманието на хранителните оператори към хранителните алергии и спазването на изискванията в тази насока.

Списание „Food safety news" Ноември 2018 г.


Нашите куриери Поръчайте днес, получете утре!

HACCP

Внимание акриламид! От 11 Април 2018 г. на цялата територия на ЕС влезе в сила Регламент № 2017/2158 относно снижаване нивото на акриламид в храните. Вижте повече.

ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ

КАКВО НОВО ОТ НАС?

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ВАЖНО!

Изготвяне на системи за безопасност на храните в различни търговски, за обществено хранене или производствени обекти без значение дали са новооткриващи се или работещи.
За целта вижте нашата процедура!

Знаещ човек е този, който знае какво знае и какво не знае
Конфуций

В и М Компания
В и М Компания
Counter