Добре дошли на сайта за безопасност на храните!

НОВИНИ ОТ ОБЛАСТТА НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ХРАНИТЕВШвейцария расте изтеглянето на храни от пазара!

От 2017 до 2019 г. в Швейцария са били изтеглени от пазара повече от 80 продукта. Най-честата причина за изтеглянията са открити микроорганизми и недекларирани алергени в храните.     

Сред другите причини са били наличие на микотоксини, чужди тела и различни микроорганизми. Храните с най-много необявени алергени са били различни видове сладки, готови храни и снаксове. Чужди тела в храните са били откривани най-често в млечни и пилешки продукти. Микотоксини са били откривани най-вече в зърнените храни, ядките и различни семена. Патогенни микроорганизми са били откривани най-вече в плодове и зеленчуци, ядки и семена, както и в различни  билки и подправки.

Източници на откритите  нарушения са били както здравни власти по контрола на храните, така и значителен брой потребителски сигнали и оплаквания.  Поради тази причина в Швейцария бе създаден специален телефон за сигнализиране на нередности от страна на потребителите, като в акцията се включиха всички кантони на страната.

Списание „Food safety news" Януари 2021 г.


Салмонелата - най-честата причина за хранителни отравяния в ЕС през 2018 г.

През 2018 г. в ЕС са били регистрирани 5 146 случая на хранителни отравяния, които са засегнали общо 48 365 човека, като от тях 4 588 са постъпили в болница, а 40 са починали. Почти 1/3 от всички отравяния са с произход Франция и са причинени от Салмонела, като 2/3 от тях се дължат на три страни: Словакия, Испания и Полша. Основният източник на  такива отравяния са били яйцата произвеждани в тези страни.

Най-честият причинител на стомашно-чревни разстройства  е микробът Кампилобактер, следван от Салмонела.

Като цяло, в ЕС се наблюдава известно повишение на заболеваемостта и смъртността от хранителни отравяния, като причината за това не е съвсем ясна, предвид засилените мерки и дейности за повишаване безопасонстта на храните в Съюза.

В България са регистрирани 4 случая на трихинелоза, при които са били засегнати общо 50 човека, 12 от които са постъпили и в болница. Трихинелозата се дължала на ядене на заразено с трихинела месо от прасета и диви свине.

Списание „Food Safety News”, 13 Декември 2019 г.


Вкрая на тази седмица в ЕС влизат в сила нови правила за повишаване безопасността на храните

Правилата са насочени към модернизиране предпазването от животински болести и растителни вредители и най-общо подобряване безопасността на храните. 

Считано от 13 Декември 2019 г. Великобритания въвежда европейските правила известни като "Умни Правила за По-Безопасна Храна", които заместват повече от 70 европейски директиви.

Правилата осъвременяват съществуващите стандарти за здравословност и безопасност по цялата селскостопанска верига и въвеждат основан на риска подход спрямо животинската, растителната и човешка безопасност и здраве. Правилата променят и мерките за контрол на вредителите и болестите, като пакетът обхваща две части:

а) Правила за контрол на търговците с животни и животински продукти прилагани от контролните органи;

б) Правила за контрол на производителите, доставчиците и търговците с растителна продукция, семена и дървесина.

Новото при търговията с животни и животински продукти е въвеждането на нова информационна система, която ще регистрира и следи вноса им в ЕС и използването на нови бланки. Освен това различните информационни системи за контрол на тази дейност се интегрират в нова, която ще отразява и следи дейностите в тази област. Новите документи и информация специално относно правилата относно здравето на животните ще се прилагат на територията на общността без значение дали Великобритания ще напусне или не от 21 Април 2021 г. 

Списание „Food Safety News”, 12 Декември 2019 г.


Взрив от листериоза в Испания

Печено, охладено свинско досега повали повече от 150 човека в Испания съобщи Испанската Агенция по Безопасност на Храните и Храненето (ИАБХХ).

Епидемията избухнала в Андалузия, но засегнати са още и Мадрид, Каталуния, Астуриас, Естремадура и Арагон. Всяка година в Испания се регистрират поне 300 случаи на листериоза. При тази епидемия досега са били приети в болница близо 50 човека, като жена на 90 години е починала.

Охладеното изпечено месо е производство на фирмата "Magrudis SL" от Севиля и е дистрибутирано практически във всички райони на страната.

Листериозата е опасно инфекциозно заболяване причинявано от бактерията Listeria monocytogenes, която има способността да се развива в различни храни, особено в месото.

Сериозен проблем при листериозата е инкубационния период на заболяването, който е около 70 дни от момента на заразяване. През това време консумиралият храната не знае, че е заразен. Симптомите на листериозата избухват внезапно: гадене, повръщане, упорита температура,  мускулни болки, главоболие и схващане на врата.

Най-опасна листериозата е за бременните и възрастните хора, които трудно понасят последствията от инфекцията.

Списание „Food Safety News”, 22 Август 2019 г.


Притеснително високи нива на акриламид в храни, засече "Европейската потребителска организация".

Тя е изследвала над 500 хранителни продукта - чипсове, бисквити, снаксове, кафе и зърнени закуски. В 1/3 от проверените бисквити нормите за акриламид се превишават или са точно на горната граница. А уж по-здравословните заместители на картофения чипс - пържени моркови, цвекло или пащърнак, съдържали два пъти повече акриламид от картофения чипс!?

Акриламидът е канцерогенен замърсител, който се получава при термична обработка на твърде висока температура, най-вече при пържене. Затова „Европейската потребителска организация” призова Еврокомисията за по-строг контрол в хранителните продукти и за понижаване на максимално допустимите норми на акриламид.

"Важен е и въпросът за температурата и качеството на мазнината, която се използва, защото при пърженето знаем, че над 180 градуса започва отделянето на диоксиди и ако самата мазнина не е чиста и добре поддържана, вероятността да се получи двоен ефект е голяма - и диоксиди и акриламид", заяви главният готвач Жоро Иванов.

От 2018 година в ЕС е в сила регламент, според който задължително се следи нивото на акриламид в редица храни - картофи и продуктите, произведени от тях, кафе на зърна и неговите заместители, хляб, солени и сладки бисквити.

Новините на „Нова ТВ" Март 2019 г.


Неспазването на изискванията за маркиране на алергените в храните може да доведе до смъртни случаи!

Както може да се види от предишната ни публикация, възможността от попадане на алергени в храните е втората по разпространение хранителна опасност по света! Във Великобритания наскоро бяха осъдени съответно на 3 и 2 години затвор собственика и управителя на индийски ресторант в Хайндбърн, който продал на клиенти храна за вкъщи без да ги извести и информира надлежно, че в храната са вложени и мляни фъстъци. Поради тази причина 15 годишната им дъщеря яла от храната и следствие на получения анафилактичен шок починала, преди лекарите да могат да я спасят. Момичето страдало от алергия към фъстъците и починало следствие поглъщането на алергена установили съдебните медици. Причината за трагедията се дължи на неспазването от страна на собственика и управителя на ресторанта на изискването за информиране на потребителите за алергени съдържащи се в храната и в грубо нарушаване изискванията на системата за безопасност на храните в обекта.

И родителите на починалото момиче и регулаторния орган изразили надежда, че този случай ще засили вниманието на хранителните оператори към хранителните алергии и спазването на изискванията в тази насока.

Списание „Food safety news" Ноември 2018 г.


Хранителните измами застрашават безопасността на храни и потребители

Идентифицирането на измамите и другите хранителни опасности по хранителната верига е ключов момент от безопасността на потребителите. Като съществена част от безопасността на храните, идентифицирането на видовете опасности застрашаващи храните спомага за предотвратяване и опазване доброто име на производителите и здравето на потребителите. Долната диаграма показва разпределението на различните видове опасности застрашили храните по света за период от 3 години: от 2015 до 2018 г.

Измами и хранителни опасности

Списание „Food quality and safety" Април 2018 г.


Eвропейската Агенция по Безопасност на Храните (ЕАБХ) потвърди, че присъствието на акриламид в храната увеличава риска от развитие на рак!

Акриламидът е съединение, което естествено се образува по време на термичната обработка при висока температура на храни съдържащи нишесте. Резултатите от проучването върху животни сочат, че съединението е както генотоксично, така и канцерогенно, защото уврежда ДНК и отключва развитието на ракови клетки. Възможните други неблагоприятни ефекти от поглъщането на Акриламид са върху нервната система, пред и след родилното развитие и мъжката репродуктивност. В това отношение, най-чувствителни са децата, поради по-малкото си тегло.

Пържените картофи, кафето, бисквитите, кракерите, хляба и различни хлебни и тестени изделия са основните храни, в които с образува Акриламид, следствие термичното обработване на тези храни в процеса на пържене, готвене или печене. Промяна в съдържанието, начина на съхранение и термична обработка на такива храни могат да влияят благоприятно върху образуването на Акриламид в храните и да намалят опасностите свързани с неговото образуване за потребителите.

ЕАБХ, 04 Юни 2015 г.


Салмонелата - основен причинител на хранителни отравяния в ЕС!

От 2008 до 2013 г. в ЕС са извършени 215 „спешни проучвания” на установени хранителни и водни отравяния, като 63% от случаите са били свързани със салмонелоза. Оказва се, че в 34% (най-голям дял) от случаите причината е била замърсен зеленчук. В 28% от случаите инфекцията е имала международен размер, включващ най-малко две страни. Въвеждането в експлоатация през 2010 г. на системата за международно събиране и обработка на сведения за хранителни и водни отравяния в Съюза е подобрила рязко междудържавния обмен на такива данни между страните членки и предприемането на своевременни, адекватни мерки за тяхното ограничаване.

Списание „Eurosurveillance”, Том 20, Брой 25, 25 Юни 2015 г.


Най-честите замърсители в храните във Великобритания са пестицидите и салмонелата

Според публикувани последни данни на британската референтна лаборатория за химикали в храните, най-честите замърсители в храните са били пестициди – в близо 14%, салмонела в 11% и микотоксини в 7% от случаите.

Сред първите 10 самостоятелни замърсители начело са микробните причинители в 25% от случаите. В тази група влизат и замърсяванията с Листерия, ветеринарни продукти и неразрешени хранителни оцветители.

Особено важно място сред замърсителите заемат микотоксините (потенциално карциногенни токсини), които особено много се развиват при горещо и влажно време.

Сред храни с най-голям риск от заразяване са рибата, месото, млечните продукти, ядките, вината и тестените изделия. Конкретно заразяване със салмонела беше установено в индийски сусам, наличие на ветеринарни лекарства в малайзийски скариди и наличие на пестициди в турски лимони.

Списание „Food Safety Watch Юли 2015 г.


Нашите куриери Поръчайте днес, получете утре!

HACCP

Внимание акриламид! От 11 Април 2018 г. на цялата територия на ЕС влезе в сила Регламент № 2017/2158 относно снижаване нивото на акриламид в храните. Вижте повече.

ВАЖНИТЕ ВЪПРОСИ

КАКВО НОВО ОТ НАС?

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ВАЖНО!

Изготвяне на системи за безопасност на храните в различни търговски, за обществено хранене или производствени обекти без значение дали са новооткриващи се или работещи.
За целта вижте нашата процедура!

Знаещ човек е този, който знае какво знае и какво не знае
Конфуций

В и М Компания
В и М Компания
Counter